【SCIPIONワークショップ】

”Lecture & Hands-on practical sessions with Scipion for cryo-EM data analysis”

日時:2018 年 2月 21日(水)〜22日(木)
会場:名古屋大学東山キャンパストランスフォーマティブ生命分子研究所
共催:FOCUS for Establishing Supercomputing Center of Excellence, AICS, RIKEN, and Nagoya University
担当者:Florence Tama(名古屋大学)

Scipion is an image processing framework to obtain 3D models of macromolecular complexes using electron microscopy. It integrates several software packages and presents a unified interface for both biologists and developers. Scipion allows to execute workflows combining different software tools, while taking care of formats and conversions. The workshop included formal lectures on image processing and 3D reconstructions and hands-on computer tutorials that illustrate execution of workflows combining different software such as Xmipp, Eman, Relion, Sparx. 15 people attended the workshop and some participants discussed their own project with the instructors.

Topics included:
Movie alignment: Global and local movie alignment
(MotionCorr and MotionCorr2, Xmipp, Unblur and Summovie)
CTF estimation: CTFfind and Xmipp
Particle picking: Xmipp, Eman, Sparx
Particle classification 2D: Xmipp and Relion
Initial volume: Eman, Xmipp
Particle classification 3D: Relion
Volume refinement, validation: Relion, Xmipp
StructMap: Conformational changes of EM maps
Hybrid Electron Microscopy Normal Mode Analysis: conformational variability

Instructors(国際共同研究加速基金・国際活動支援班として招聘):