【第56回日本生物物理学会年会】

セッション日時:2018年9月15日 1SGA, 9:00-11:30
会場:岡山大学津島キャンパス(岡山市)G会場
オーガナイザー:神田 大輔(九州大学)、塚崎 智也(奈良先端科学技術大学院大学)

テーマ:
「promiscuous だが洗練されたタンパク質の分子認識」(英語セッション)
“Ingenious mechanisms behind promiscuous recognition, in contrast to precise recognition, by protein molecules”

In this symposium, we will focus on a special type of molecular recognition by proteins. It is extremely important to understand the recognition mechanisms of interaction partners, including drugs and target proteins, by protein molecules in various biological processes. Sometimes, their recognitions are requisitely promiscuous and dynamic. The speakers will talk about their recent structural biology studies from the viewpoint of the recognitions and interactions of proteins. We expect to discuss the basic principles behind the promiscuous recognition by contrast to the precise recognition.

プログラム (*は新学術領域関係者)

1SGA-1 植物の自家不和合性における自己認識メカニズム
Mechanism of self-recognition system in plant self-incompatibility
○村瀬 浩司(東大院・農生科)
Kohji Murase (Dept. Appl. Biol. Chem., Univ. Tokyo)

1SGA-2 セマフォリンとプレキシンが形成する低親和性だが特異的な相互作用
Low-affinity but specific interactions between semaphorin-plexin pairs
○禾 晃和(横浜市大・院生命医)
Terukazu Nogi (Grad. Sch. Med. Lif. Sci., Yokohama City Univ.)

1SGA-3 pH および亜鉛を利用したERp44 による多様な基質認識の構造基盤
Structural basis of pH- and zinc-dependent multiple client recognition by ERp44
○渡部 聡1, 天貝 佑太1, Sitia Roberto2, 稲葉 謙次11東北大 多元研, 2San Raffaele Institute)
Satoshi Watanabe1, Yuta Amagai1, Roberto Sitia2, Kenji Inaba1 (1IMRAM, Tohoku Univ., 2San Raffaele Institute)